Category Archives: Hverdagsglimt

Vinter i Khovd

En liten hilsen fra oss nå på vinteren! Glimt fra da vi var på skoletur med DNS (Den Norske Skolen) til Har Us Nuur, en flott innsjø her i nærheten av Khovd by. I januar har det vært mange dager med 30 minus, men det blir fort mildere i februar. Jeg er med i DNS-gjengen siden jeg er hjelpelærer på mandager.

Vi leide oss en ger for å komme inn og varme oss, og sannelig hadde de en festlig og leken hund. Det var stas.

Denne vinteren har det kommet litt snø, og en annen dag var vi på aketur med skolen i sanddynene. Noen få centimeter med snø oppå sanden er nok til at det blir en bra akebakke.

Må bare ta med et lite glimt fra sanddynene i september, med sol og 20 varmegrader! Dette skoleåret er det våre tre barn som er elever på DNS, og de trives godt på skolen med lærer Peder og “ettåring”Jacob.

“Jesus elsker meg, jeg vet…” sang barna av full hals idag hjemme hos en troende lokal familie. Denne familien hører til et folkeslag med eget språk og kultur, og utgjør en minoritet her i vest-Mongolia. Spesielt mor i huset, som leder disse enkle barnesamlingene, har blitt glad i denne sangen. Det var en sann glede å få synge sammen med dem på deres minoritetsspråk, og få lytte til når mor i huset fortalte barna om når Jesus stilte stormen. Det er åpne dører for de gode nyhetene, men det er og utfordringer på veien. Vær med å be for de lokale troende, både mongolere og de få troende blant dette minoritetsfolket.

Vinterglimt

 

Nå var det skikkelig lenge siden sist oppdatering her på bloggen! Bruker nok facebook mere nå, og ellers har vi et infobrev vi sender ut med info som vi ikke kan legge ut her i det åpne internett-rommet. Send oss en mail om du ønsker infobrevet! Det er kaldt her nå i januar, men bare sånn 20 minus. Ganske greit det! Var ute på skøyteisen her på et vann i nærheten en lørdag. Nydelig natur!

Vi har ikke så mye snø, men is har vi masse av!

Elevkonsert på en skole i nærheten, mye glede og engasjement. Jeg prøver selv å lære meg å spille på “dombra” – en slags gitar med to strenger. Jeg studerer fortsatt et minoritetsspråk deltid, og synes det er meningsfullt.

Vi hadde spart noen ferieuker til vinteren, og reiste til varme Thailand. En helt herlig juleferie sammen med Bjørn Olavs foreldre. Godt å reise bort en tur, og godt å være hjemme i Khovd igjen.

Glimt fra tomta her

IMG_2745 – Kopi

Denne uka har det vært 35 minus på natta her i Khovd, og jeg beundrer hvordan folket her takler kulden. Fortsatt er det hvitt og fint, kommer noen små dryss med snø innimellom.

IMG_2748 – Kopi

Barna har samlet snø og bygd opp en liten bakke utenfor hytta, og der er det stor aktivitet med ski og akebrett.

IMG_2758 – Kopi

Solveig var heldig og arvet både ski og skøyter fra naboene, og de har vært flittig brukt.

IMG_2761 – Kopi

Glimt fra den lille skøytebanen i dag. Selv om det er 25 minus på dagtid, er det sol og vindstille. Og det går bra å leke seg ute med gode klær en halvtimes tid.

IMG_6920 – Kopi

Småfuglene er glad for noen smuler, og pusen vår syns det er gøy underholdning å se på de gjennom vinduet.

IMG_6922 – Kopi

Ny blomst! Vi har det bra og er takknemlig for godt og varmt hus, her trives både planter og pus. Nå er det på tide å sette i gang med lørdagspizzaen!

Vinteridyll og ny pus

IMG_2678 – Kopi

Vi har fått oss en søt liten pusefrøken her i januar. Det er både store og små veldig glade for.

IMG_2733 – Kopi – Kopi

Er det ikke flott her? 15 minutters kjøring utenfor byen.

IMG_2719 – Kopi

Den Norske Skolen med sine 6 elever skulle på tur, og Signe og jeg var så heldige å få være med. Med kakao i sekkene gikk vi opp på et lite fjell. Til deg som ber:  Be om nye lærere til høsten!

IMG_2731 – Kopi

Gud omskaper disse tornete buskene til et nydelig kunstverk på vinteren, med et snødryss og litt rim.

IMG_2637 – Kopi

Gud omskaper også mennesker. Ikke med kulde og rim, men med sin grenseløse kjærlighet som gav sin egen Sønn. Våre liv med både torner og litt av hvert, dekkes fullstendig av Hans tilgivelse. Et kunstverk blir til: Et nytt menneske – en tilgitt synder – et Guds barn. I denne geren fikk vi se en søskenflokk ta imot Guds gave og bli døpt.

Karneval og Drømmesjøen

IMG_2079 – Kopi

Super dag ved “Drømmesjøen” i dag! Rett etter kirka var vi en gjeng som kjørte en halvtimes tid til dette flotte stedet. Gøy med skøyter for store og små.

IMG_6749

Endelig 8 år! Festlig karneval for litt over en uke siden. Da var det bursdagsfeiring for de to 8-åringene som er naboer her på tomta – Solveig og Jonatan! Du ble en nydelig sommerfugl, Solveig!

IMG_2075 – Kopi

Flere glimt fra skøytedagen i dag – her er Samuel i farta!

IMG_6796 – Kopi

Det var ikke mange kuldegrader på dagen i dag, men til vanlig har det ligget på ca 13 minus på natta i lengre tid.

IMG_2072 – Kopi

Selv om det var et par cm med puddersnø oppå isen, var det veldig jevnt og fint å skøyte på, og Bjørn Olav fikk bra fart.

IMG_2073 – Kopi

Solveig på vei mot sola! Etter hvert begynte sola å dukke bak en knaus i nærheten. Så var det tid for velfortjent kakaopause. Heldigvis kunne vi låne skøyter av naboer og fra skolen. Sannelig var det et lite par som passet Signe også!

IMG_2085 – Kopi

Signe sto på skøyter for første gang i dag, og hun lo masse! Det gjorde ikke noe å falle siden det lå litt snø, ble myk landing. Hun kom seg opp selv, og skøytet videre de neste metrene før neste “landing”.

Fantastiske ørner

IMG_6125 – Kopi

En søt ørneunge på 1 år! I helga var jeg på en flott tur til Bayan- Ulgii fylke, for første gang. Årets ørnefestival i Ulgii by ble arrangert denne helga, og Bjørn Olav syntes nå var det min tur å få reise litt. Så han var hjemme med barna, mens jeg dro sammen med en gjeng fra Khovd. Den humpete kjøreturen tok 4 og en halv timeIMG_6082 – Kopi

Ung ørnejeger. Det er en gammel kunst blant dette minoritetsfolket i Vest-Mongolia å trene opp ørner til jakt. Mange ørnejegere deltok i konkurransene, ikledd sine staselige tradisjonelle drakter ridende på flotte hester. Ørnene hadde hetter på, som ble tatt av da de skulle jakte. Mange hundre turister hadde kommet for å se denne unike festivalen.

IMG_6264 – Kopi

En av konkurransene gikk ut på at ørna ble tatt med opp på et lite fjell der, mens eieren var nede på sletta. Så skulle eieren rope på ørnen sin, og den skulle lande på arma mens han red på hest der nede. En annen konkurranse var at ørna skulle fange et reveskinn eller en død hare som ble dratt etter en hest, og det var fantastisk å se de flotte fuglene stupe ned på skinnet. Og litt vittig når noen av ørnene tok en helt annen vei. Det var mye vind, så det var ekstra utfordrende for ørnene.

IMG_6273 – Kopi

“Men de som venter på Herren, får ny kraft. De løfter vingene som ørner.” har Jesaja skrevet om i kapittel 40. Jeg opplevde også på turen å møte noen søsken i troen som vitnet om dette.

IMG_6098 – Kopi

Er ikke denne kamelen nydelig? Jeg syntes det var gøy å være turist, og samtidig kunne bruke språket jeg studerer.

IMG_6232 – Kopi

Full fart på “dombor”, et strengeinstrument.  På lørdagskvelden var vi på konsert i teateret, og det var en opplevelse for både øyne og ører. Det var nydelige drakter, tradisjonell dans og sang og musikk. Jeg var så heldig å få overnatte hos Karen som nettopp har flyttet til  den byen. Vær med å be for de som har flyttet dit nå i august, og be om flere utsendinger.

Oppstart i Khovd

IMG_1641

Solveig fikk låne kamera, og tok et fint bilde av en heim vi besøkte en dag her i Khovd. De bor i en ger, som er et ulltelt. Godt å treffe igjen venner her. Vi har jo bodd i Khovd i litt over 3 år i forrige periode. Det tar litt tid å komme seg i orden, men vi er glad for at vi er på plass, og at storbagasjen kom sist mandag. Samuel og Solveig er godt i gang på skolen, og Signe blir gradvis mer kjent med dagmamman sin. Bjørn Olav er i gang med jobben som konsulent i helseprosjektet og jeg er så smått i gang med å studere språk.

IMG_1690

Så var vi på hårklippefest sist mandag, til et par tvillinger. “Mamma, kan de ikke klippe mitt hår og?” spurte Signe da hun forsto at de fikk gaver og penger av de som klippet av en liten hårlokk og la i en pose. Solveig hadde også lyst til å delta med å klippe hår og gi gave, og det gikk fint.

IMG_5131

Vi hadde håpet at sommeren ikke var helt ferdig da vi kom, og vi har virkelig hatt noen varme, fine dager.  Nå var det bare12 grader i morges, men så skinte sola og det ble da over 20 grader likevel.

IMG_5254

Gøy nede ved elva i helga, der de tøffeste badet! Ikke helt varmt i elva lenger, spør du meg. Demning laget de også, og da ble det nesten som et lite basseng i en liten sideelv.

IMG_1701

Tar med et lite glimt fra i dag, der det var en stor begivenhet i Bayariin Medee-kirka som vi går i. Boya, en lokal leder her, ble innviet til pastor. Et flott innvielses-møte først, og senere middag med taler og sang.

Vel fremme i Mongolia!

IMG_1563

På flyplassen i Moskva var det gøy for Solveig å leke med Emma Sofia. Familien Osorio Olsen reiser ut til Mongolia samtidig med oss, og blir våre naboer i Khovd.

IMG_5114

Vi bodde hos mormor og morfar på Stjørdal før utreisen. Det var jo trist å ta disse avskjedene med familie og venner før vi dro. Men nå gleder vi oss over å være i Mongolia igjen!

IMG_1574

Vi har hatt en deilig uke i hovedstaden Ulaanbaatar, og i morgen flyr vi til Khovd, der vi skal bo.

IMG_1565

Bjørn Olav sammen med kollegaer i NLMs helseprosjekt. Trivelig å treffe både de på kontoret og de andre misjonærene som er her i Ulaanbaatar.

IMG_1590

Stemningsbilde fra trafikken om kvelden. De er generelt meget “offensiv” i trafikken, og Samuel og jeg var skjønt enige i dag om at slik hadde ikke mormor kjørt, nei!

Signe 4 år!

???????????????????????????????

Signe er 4 år i dag, gratulerer til lillejenta vår som er blitt så stor! God kommentar ved frokostbordet i dag, da mamma`n påpekte at skorpa på brødskiva skal spises opp: “Godt jeg ikke er stor enda!”

Dagen har vi feiret med pakke på senga, sjokomelk til frokost, barnebursdag på ettermiddagen. De var 5 jenter fra barnehagen, og noen mødre som var her på kalas. Så gleder vi oss til besøk av bestemor og bestefar i morgen, som kjører helt fra Sørlandet.

IMG_1010

Sommerfest og grilling i barnehagen på Fagerhaug i går,  sola tittet fram litt!

???????????????????????????????

Barna og personalet i barnehagen stilte opp og sang et par sanger for oss foreldre og søsken, og Jorunn Værnesbranden, som er bestyrer, stilte opp med gitaren. Et litt sjenert smil på Signe, vi var jo mange som så på. Et lite loppemarked til inntekt for fadderbarnet i Moldova hadde de også.

IMG_1033

Gradering  på Taekwondo i går ettermiddag! Samuel har trent i ett år, nå var det stas å få gult belte. Solveig startet etter jul, og graderte nå opp til å få gul tigerstripe på det hvite beltet. Bra jobba begge to!

 

Pus og hus

IMG_0630

I dag har pusen vår Mons flyttet til noen snille mennesker. Vi kan jo ikke ta han med til Mongolia! Det har vært koselig å ha en pus i hus, disse to årene vi har bodd her. Mons har hørt  Solveig lese leseleksa mange ganger, og han likte å ligge i dukkevogna.

IMG_0798

17.mai- stemning på morgenen, Mons hadde også pyntet seg, og gjør “triks” for å få kattegodt.

P1020282

Etter barnetoget hadde Fagerhaug Kristne Skole  feiringa på Misjonskirka. Sang og tale for dagen, pølse og is, kake og kaffe, leker ute og godtepremie til alle. Så var det deilig middag hos mamma og pappa, og kake på kvelden hos oss. En festlig dag ble det!

IMG_0730

Nå for tiden prøver vi å finne noen greie folk som vil leie huset vårt, og planen er at vi skal ut av huset til 1.juli.

???????????????????????????????

Så da har vi funnet fram de blå pakketønnene våre, og pakker noe til Mongolia og resten til lagring i Norge.