Category Archives: Misjonsglimt

Vinter i Khovd

En liten hilsen fra oss nå på vinteren! Glimt fra da vi var på skoletur med DNS (Den Norske Skolen) til Har Us Nuur, en flott innsjø her i nærheten av Khovd by. I januar har det vært mange dager med 30 minus, men det blir fort mildere i februar. Jeg er med i DNS-gjengen siden jeg er hjelpelærer på mandager.

Vi leide oss en ger for å komme inn og varme oss, og sannelig hadde de en festlig og leken hund. Det var stas.

Denne vinteren har det kommet litt snø, og en annen dag var vi på aketur med skolen i sanddynene. Noen få centimeter med snø oppå sanden er nok til at det blir en bra akebakke.

Må bare ta med et lite glimt fra sanddynene i september, med sol og 20 varmegrader! Dette skoleåret er det våre tre barn som er elever på DNS, og de trives godt på skolen med lærer Peder og “ettåring”Jacob.

“Jesus elsker meg, jeg vet…” sang barna av full hals idag hjemme hos en troende lokal familie. Denne familien hører til et folkeslag med eget språk og kultur, og utgjør en minoritet her i vest-Mongolia. Spesielt mor i huset, som leder disse enkle barnesamlingene, har blitt glad i denne sangen. Det var en sann glede å få synge sammen med dem på deres minoritetsspråk, og få lytte til når mor i huset fortalte barna om når Jesus stilte stormen. Det er åpne dører for de gode nyhetene, men det er og utfordringer på veien. Vær med å be for de lokale troende, både mongolere og de få troende blant dette minoritetsfolket.

Nyttår i mars og konferanse

12900033_1733835063499269_1135489893_n (1)

I slutten av mars ble vi invitert hos noen familier, for da var det tid for Nauruz. Det er en type nyttårsfeiring rundt 22.mars som har lange tradisjoner blant et av minoritetsfolkene her i vest.

IMG_2967 – Kopi

Ut på rusletur for å besøke noen i ger-distriktet ned mot elva. Ser du forskjellen på disse to typer ger? Den fremste er mongolsk, den bakerste er et annet folkeslag her.

12919145_1733835060165936_665723414_n

Oppdekking av bord til høytiden. Senere ble kjøtt og hestepølse satt fram.  I tillegg ble vi servert en spesiell suppe, “køshe”. I en av heimene så jeg en kjempestor kjele med denne suppa. Tipper den var på 50 liter. Fint å bli invitert med i høytiden deres.

IMG_3005 – Kopi

Vi har også hatt en flott uke i Ulaanbaatar på misjonærkonferanse. God mat for både kroppen og sjelen, interessante og meningsfulle samtaler og drøftinger, og festlige samlinger på kveldstid. Barna hadde det topp med basseng og hobby og skogsturer. Glimt av kreative kopper de laget.

Isfestival i Bayan Ulgii

IMG_7138

Jeg var så heldig å få være med på årets isfestival i Bayan Ulgii i Vest-Mongolia. Drømmevær gjorde dette til en flott opplevelse for meg og alle som var der. Folk kom fra steder fjernt og nært for å være med. Noen kom kjørende på isen på den store innsjøen Tolbo, som festivalen var på.

Folk i alle aldre, gutter, jenter, menn og kvinne koste seg på isen:

IMG_7126IMG_7125IMG_7104IMG_7160

Det var også muligheter for å kjøpt mat, selvfølgelig:

IMG_7129Det var også offisielle aktiviter med medaljer til vinnere:

Isbryting:

IMG_7177Is-tautrekking:

IMG_7183

Ishockey turnering var det også. Av 12 lag som deltok vant David  sitt lag med 12-13 åringer (i tillegg til han selv) gullmedalje. David er NLMs stedlige representant i Mongolia og er boende i fylkeshovedstaden, Ulgii, i fylket Bayan-Ulgii.

IMG_7188Det viktigste var å delta og å ha det gøy. Uansett kunne man jo prøvestå podiet hvis man ønsket det:

IMG_7192

Livet er i Bibelen sammenlignet med en konkurranse:

Vet dere ikke at de som løper på idrettsbanen, de løper alle, men bare en får seiersprisen? Løp da slik at dere kan vinne den! Enhver som deltar i idrettstevling, er avholdende i alt – de altså for å vinne en forgjengelig krans, men vi en uforgjengelig.  (1. Korinter 9:24-25)

Dermed er dette livet en konkurranse. Kampen er mot djevelen, verdens lyst og den gamle naturen i oss. Dette er en kamp vi som kristne deltar i, om vi vil eller ei. Men det holder ikke bare å delta og ha det gøy. Nei, vi må vinne!

Så er det gode budskap at Jesus allerede har vunnet kampen for oss da han døde på korset og stod opp igjen: Han utslettet skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud, det som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset.  Han avvæpnet maktene og myndighetene og stilte dem åpenlyst til skue, da han viste seg som seierherre over dem på korset. (Kol 2,14-15).

Så gjelder det for oss å tilegne oss denne Jesu seier i tro som vår seier. Hver dag! For det er en slitsom kamp som krever utholdenhet.

Se på Jesus: Så la oss derfor, da vi har en så stor sky av vitner omkring oss, legge av alt som tynger, og synden som henger så fast ved oss, og løpe med tålmodighet i den kampen vi har foran oss,  med blikket festet på Jesus, han som er troens opphavsmann og fullender. (Heb 12,1-2a)

Videre er det livsviktig å ikle oss og bruke utstyret som er lagt ferdige for oss til denne kampen/konkurransen : For øvrig: Bli sterke i Herren og i hans veldige kraft! Ta på dere Guds fulle rustning, så dere kan holde stand mot djevelens listige angrep.  For vi har ikke kamp mot kjøtt og blod, men mot maktene, mot myndighetene, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet. Ta derfor Guds fulle rustning på, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt. Stå da ombundet med sannhetens belte om livet og vær iført rettferdighetens brynje.  Ha som sko på føttene den beredskap som fredens evangelium gir.  Grip fremfor alt troens skjold, som dere kan slokke alle den ondes brennende piler med.  Ta frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds ord.  Be til enhver tid i Ånden med all bønn og påkallelse. Vær årvåkne i dette, med all utholdenhet i bønn for alle de hellige. (Ef 6,10-18)

 

– en åpnet dør

I dag møtte jeg ei dame som bærer på et ønske. Hun har vært en troende noen år. Mannen tok imot Frelseren sist vår. Hun ønsker å formidle de gode nyhetene om Frelseren til den oppvoksende slekt, på deres morsmål, blant unådde. Jeg ble så glad for å høre det! En åpen heim, en åpnet dør.  Vil du være med å be?IMG_2263

Vinteridyll og ny pus

IMG_2678 – Kopi

Vi har fått oss en søt liten pusefrøken her i januar. Det er både store og små veldig glade for.

IMG_2733 – Kopi – Kopi

Er det ikke flott her? 15 minutters kjøring utenfor byen.

IMG_2719 – Kopi

Den Norske Skolen med sine 6 elever skulle på tur, og Signe og jeg var så heldige å få være med. Med kakao i sekkene gikk vi opp på et lite fjell. Til deg som ber:  Be om nye lærere til høsten!

IMG_2731 – Kopi

Gud omskaper disse tornete buskene til et nydelig kunstverk på vinteren, med et snødryss og litt rim.

IMG_2637 – Kopi

Gud omskaper også mennesker. Ikke med kulde og rim, men med sin grenseløse kjærlighet som gav sin egen Sønn. Våre liv med både torner og litt av hvert, dekkes fullstendig av Hans tilgivelse. Et kunstverk blir til: Et nytt menneske – en tilgitt synder – et Guds barn. I denne geren fikk vi se en søskenflokk ta imot Guds gave og bli døpt.

Fantastiske ørner

IMG_6125 – Kopi

En søt ørneunge på 1 år! I helga var jeg på en flott tur til Bayan- Ulgii fylke, for første gang. Årets ørnefestival i Ulgii by ble arrangert denne helga, og Bjørn Olav syntes nå var det min tur å få reise litt. Så han var hjemme med barna, mens jeg dro sammen med en gjeng fra Khovd. Den humpete kjøreturen tok 4 og en halv timeIMG_6082 – Kopi

Ung ørnejeger. Det er en gammel kunst blant dette minoritetsfolket i Vest-Mongolia å trene opp ørner til jakt. Mange ørnejegere deltok i konkurransene, ikledd sine staselige tradisjonelle drakter ridende på flotte hester. Ørnene hadde hetter på, som ble tatt av da de skulle jakte. Mange hundre turister hadde kommet for å se denne unike festivalen.

IMG_6264 – Kopi

En av konkurransene gikk ut på at ørna ble tatt med opp på et lite fjell der, mens eieren var nede på sletta. Så skulle eieren rope på ørnen sin, og den skulle lande på arma mens han red på hest der nede. En annen konkurranse var at ørna skulle fange et reveskinn eller en død hare som ble dratt etter en hest, og det var fantastisk å se de flotte fuglene stupe ned på skinnet. Og litt vittig når noen av ørnene tok en helt annen vei. Det var mye vind, så det var ekstra utfordrende for ørnene.

IMG_6273 – Kopi

“Men de som venter på Herren, får ny kraft. De løfter vingene som ørner.” har Jesaja skrevet om i kapittel 40. Jeg opplevde også på turen å møte noen søsken i troen som vitnet om dette.

IMG_6098 – Kopi

Er ikke denne kamelen nydelig? Jeg syntes det var gøy å være turist, og samtidig kunne bruke språket jeg studerer.

IMG_6232 – Kopi

Full fart på “dombor”, et strengeinstrument.  På lørdagskvelden var vi på konsert i teateret, og det var en opplevelse for både øyne og ører. Det var nydelige drakter, tradisjonell dans og sang og musikk. Jeg var så heldig å få overnatte hos Karen som nettopp har flyttet til  den byen. Vær med å be for de som har flyttet dit nå i august, og be om flere utsendinger.

Oppstart i Khovd

IMG_1641

Solveig fikk låne kamera, og tok et fint bilde av en heim vi besøkte en dag her i Khovd. De bor i en ger, som er et ulltelt. Godt å treffe igjen venner her. Vi har jo bodd i Khovd i litt over 3 år i forrige periode. Det tar litt tid å komme seg i orden, men vi er glad for at vi er på plass, og at storbagasjen kom sist mandag. Samuel og Solveig er godt i gang på skolen, og Signe blir gradvis mer kjent med dagmamman sin. Bjørn Olav er i gang med jobben som konsulent i helseprosjektet og jeg er så smått i gang med å studere språk.

IMG_1690

Så var vi på hårklippefest sist mandag, til et par tvillinger. “Mamma, kan de ikke klippe mitt hår og?” spurte Signe da hun forsto at de fikk gaver og penger av de som klippet av en liten hårlokk og la i en pose. Solveig hadde også lyst til å delta med å klippe hår og gi gave, og det gikk fint.

IMG_5131

Vi hadde håpet at sommeren ikke var helt ferdig da vi kom, og vi har virkelig hatt noen varme, fine dager.  Nå var det bare12 grader i morges, men så skinte sola og det ble da over 20 grader likevel.

IMG_5254

Gøy nede ved elva i helga, der de tøffeste badet! Ikke helt varmt i elva lenger, spør du meg. Demning laget de også, og da ble det nesten som et lite basseng i en liten sideelv.

IMG_1701

Tar med et lite glimt fra i dag, der det var en stor begivenhet i Bayariin Medee-kirka som vi går i. Boya, en lokal leder her, ble innviet til pastor. Et flott innvielses-møte først, og senere middag med taler og sang.

Mye spennende…

WP_20150607_17_00_56_Pro

I ettermiddag så vi våre gjester fra Mongolia vel avgårde på flyplassen her. Veldig hyggelig å treffe de fire som alle har sentrale stillinger i NLM Mongolia. Og kjekt at Amraa tok turen fra Namsos for å være sammen med gjestene i helga. De har fått et flott opplegg både i Oslo og Hamar, Ler og Trondheim.

 

???????????????????????????????

I helga var vi med på Regionårsmøte for NLM på KVT ved Trondheim. Mye program og mye folk! Temaet var: “Om jeg er liten eller stor”. Og som barnesangen sier det: “Om jeg er liten eller stor, så er det best for meg på jord, å høre Jesus til, og gå den vei han vil, det er det som gjør meg lykkelig!” Tar med et lite glimt fra flaggborgen på lørdagen, der barna våre var med.

IMG_0955

Søte kalver! På torsdag og fredag var jeg så heldig å få en tur til Val videregående i Nærøy. Deltok på torsdagsmøte, og hadde ord for dagen til de 100 flotte ungdommene på fredagsmorgen. Randi, ei god venninne av meg, jobber på Val, og veldig trivelig å besøke henne. Hun tok meg med rundt så jeg fikk sett både det ene og det andre på Val, blant annet det nye kufjøset, med melkerobot og silorobot. Skikkelig fancy! Og så glad i dyr som jeg er, var det bare å nytte anledningen til å klappe både hest, kopplam, nyfødte grisunger og kalver.