Amar baina uu

Denne uka har vi feiret Tsagaan Sar, som er en nyttårsfeiring med tre offisielle fridager. Da har vi kledd oss i finstasen og vært på besøk i åtte ulike heimer i løpet av de tre dagene. Noen bor i ger, noen i små murhus, noen i leiligheter. Masse hjerterom og hjertelige ønsker om fred. Hilsningen “Amar baina uu” brukes denne ene gangen i året, og betyr “Fred være med deg”.

Vel tilrette rundt festbordet var det store muligheter for søtmonser å kose seg, mens vi ventet på hovedretten.

Festmaten består av “bååts” en type dumpling, innbakt kjøttdeig i pastadeig som dampkokes i 20 minutter. Disse på bildet var laget av kjøttdeig fra yak, smakte veldig godt. Vi var flere av oss utsendingene fra NLM som gikk sammen på besøkene, så det var hyggelig.

“Det beste med Tsagaan Sar er å få gave, og å spise bååts” sa Signe på den tredje dagen. Vi ga gave når vi kom inn i heimen, penger og noe attåt, og de ga gaver til hver enkelt av oss når vi skulle gå. Dette er den største høytiden i året for mongolerne, og vi vil ønske Guds Fred for alle her i Mongolia. Den freden som overgår all forstand, som bare Jesus kan gi.